prawdopodobieństwo...
Patishon: Oblicz prawdopodobieństwo, że w rzucie dwiema kostkami suma wyrzuconych oczek jest podzielna
przez 4.
IΩI=36
IAI= i tutaj wypisałam wszystkie możliwości i nie wiem czy jak ma np.3 i 5 oraz 5 i 3 to mam
liczyć oba czy tylko raz?
28 paź 18:13
Mila:
Liczysz wszystkie zdarzenia sprzyjające.
A={((1,3)(2,2),(2,6),(3,1),(3,5)(4,4),(5,3)(6,2) }
Popatrz , czy wszystkie?
28 paź 18:18
Patishon: jeszcze 6,6 chyba.... tylko właśnie 3,5 to nie to samo co 5,3 ?ważna jest tu kolejność czy nie?
28 paź 18:20
Patishon: no i co jeśli mam dwie 2 to mam to razy dwa pomnożyć?
28 paź 18:21
Mila:
Wśród 36 par wybierasz wszystkie dla których suma jest podzielna przez 4.
28 paź 18:26
Mila:
Masz tylko jedną parę (2,2) to po co chcesz mnożyć przez 2?
|A|=9
28 paź 18:28
Patishon: jakby mi na pierwszej wypadło 2 i na drugiej a poźniej na odwrót,,, to to samo?
28 paź 18:31
Patishon: ok chyba juz rozumie dzięki
28 paź 18:31
Mila:
28 paź 18:34