rozwiąż równanie i nierówność
Ania: rozwiąż równanie i nierówność ? a) ( 2x−1) 2 − x2 +4x=2
b) x2 ≤ − 2 razy (x−3) ?
28 paź 18:04
maxx: b) x2 ≤ − 2 * (x−3) ?
28 paź 18:28
Hajtowy:

(2x−1)
2−x
2+4x=2 ⇒ 4x
2−4x+1 − x
2 + 4x = 2
3x
2 − 1 =0
Chyba widać.
Miejsca zerowe są oszacowane

A rysunek naciągany
28 paź 18:33
Hajtowy: x
2 ≤ − 2 * (x−3)
x
2 ≤ −2x+6
x
2 + 2x − 6 ≤ 0
Δ=4+24=28
√Δ=2
√7
| | −2−2√7 | |
x1= |
| =−1−√7 ~ −3,64 |
| | 2 | |
| | −2+2√7 | |
x2=x1= |
| =−1+√7 ~ 1,64 |
| | 2 | |
Parabola ramionami w górę, 2 miejsca zerowa masz. Nic więcej
28 paź 18:37
Kinia: Dziękuje
28 paź 18:40