matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pochodne - pomocy!
madame:
mógłby mi ktoś rozjaśnić pochodne? a konkretnie przykład: d/dt (s*t+c /
√
t
) co robię z tym c i s ?
28 paź 17:47
dero2005:
s*t + c
= (s*t +c)t
−
1
2
= s*t
1
2
+ c*t
−
1
2
√
t
s
c
d/dt =
1
2
st
−
1
2
−
1
2
ct
−
3
2
=
−
2
√
t
2
√
t
3
28 paź 20:18