Prosze pomużcie mi !!
michał: W ostrosupie prawidłowym sześciokątnym prawidłowym, najdłuższa przekątna podstawy jest równa
43 .Płaszczyzna ściany bocznej teg ostrospa twrzy z płąśżćżzn podstawy kąt mary 450. Oblicz
kąt nachylenia α nachylenia krawędz bocznej ostrosupa do płaszczyzny jego podstawy.
6 paź 20:20
michał: prosze napiszcie coś?
pozdrawiam michał
6 paź 20:58
KarolP: tg kąta 450 jest równy stosunkowi wysokości ostrosłupa do wysokości jednego z sześciu
trójkąta równobocznego w podstawie
7 paź 10:26
KarolP: Ponieważ przekątna podstawy jest równa 64,to bok trójkąta równobocznego =32,a wysokość tegoż
jest =32√3/2,
tg45=H/h
H=h*1⇔H=h
tangens kąta nachylenia α nachylenia krawędz bocznej ostrosupa do płaszczyzny jego
podstawy,jest równy stosunkowi H do dł. boku trójkąta równobocznego.
tgα=H/a
tgα=32√3/2:32 =√3/2 więc α≈40.60
7 paź 10:38
Michał: Dzieki wielkie a może mógłbyś spojżeć również na moje inne zadanie ? Pozdrawiam Michał
7 paź 10:44
michał: A możesz mi to bardziej wyjaśnić?
7 paź 15:05