pierwszy wyraz ciągu (a_n) jest równy 1, zas n-ty wyraz, gdzie n>1, równy jest s
kamczatka: pierwszy wyraz ciągu (a
n) jest równy 1, zas n−ty wyraz, gdzie n>1, równy jest sumie n
kolejnych licz naturalnych, z których najmniejsza jest n. Który wyraz tego ciągu jest równy
70
28 paź 17:35
kamczatka: ?
28 paź 17:57
Bizon:
3n
2−n−140=0
Δ=1+1680
√Δ=41
| | 1+41 | |
n= |
| =7 drugi pierwiastek sprzeczny w warunkach zadania |
| | 6 | |
spr.
7+8+9+10+11+12+13=70
28 paź 18:11
Janek191:
Nie ma błędu w treści zadania ?
Wydaje mi się, że powinno być :" ... z których największa jest n . "
28 paź 18:13
kamczatka: nie ma. Dzięki wielkie Bizon wyszedł dobry wynik.
a mógłbyś objaśnić 1 linijke ?
28 paź 18:15
Bizon:
wyraz a
n .... to suma n kolejnych liczb gdzie najmniejsza jest n
tak jaśniej ?
28 paź 18:47
kamczatka: tak dzięki.
28 paź 20:59