proszę o pomoc
help: Zapisz liczbę w postaci ax , gdzie a należy do N , x należy do W.
c) 21/2 * 43/2 : 82/3
wynik to 23/2
Mógłby ktoś to rozpisać , ciągle mi zły wynik wychodzi .
28 paź 17:34
ankola:
28 paź 17:39
john2: zamień podstawy tak, aby były dwójkami, np 82/3 = (23}2/3 = 26/3 = 22
28 paź 17:44
help: no to tak 21/2 * (22)3/2 : (23)2/3= 21/2 *26/2 : 26/3
Co dalej mam dodać potęgi ?
28 paź 17:50
john2: teraz masz 21/2 * 23 * 2−2 i dodajesz wykładniki, tam dałem minus w trzecim bo masz
dzielenie
28 paź 17:52
help: ok dzięki wielki nie wychodziło mi bo przy dzieleniu dodawałem zamiast odjąć , jeszcze raz
dzięki wielkie
28 paź 17:54