Logarytmy
Kamix: Dopiero co zaczynam moją przygodę z logarytmami i mam takie pytanie...
Ile to wynosi:
log0,1250,5=
Z tego zapisu wiem tyle, że wynik ma się równać potędze, dla której 0,125=0,5
28 paź 17:34
28 paź 17:35
Kamix: Dzięki

!
28 paź 17:36
Bizon:
może tak Ci będzie łatwiej
28 paź 17:36
Kamix: A dlaczego log0,2625=−4
Jak to obliczyć?
0,2x=625
Co dalej?
28 paź 17:40
28 paź 17:47
Saizou : np.
| | 4 | |
log0,2625= log1/5625=log5−154= |
| log55=−4 |
| | −1 | |
lub
0,2
x=625
5
−x=5
4
x=−4
28 paź 17:48
Kamix: O dziękuję, teraz już mam jasność ; ))
28 paź 17:48
Kamix: Sprawdźcie dwa takie przykłady:
logpierwiastek3st.z327=4
log1/381√3=−9/2
28 paź 18:12
Kamix: up
28 paź 18:21
Saizou : | | 3 | |
log3√327=log31/3*33= |
| log33=9 |
| | | |
| | | | 9 | |
log1/381√3log3−134*31/2=log3−139/2= |
| log33=− |
| |
| | −1 | | 2 | |
28 paź 18:30
Kamix: Cieszę się, że chociaż drugi podpunkt dobrze ; )) Oczywiście dziękuję za sprawdzenie ; d
28 paź 18:34