Ciąg a_n określony jest wzorem a_n=U{1}{n}. Dla pewnej liczby naturalnej k liczb
kamczatka: | | 1 | |
Ciąg an określony jest wzorem an= |
| . Dla pewnej liczby naturalnej k liczby ak, |
| | n | |
a
k+1,a
k+3 tworzą w podanej kolejności trójwyrazowy ciąg arytmetyczny b
n. Którym wyrazem
ciągu a
n jest najmniejszy wyraz ciągu b
n ?
2
ak+1=a
k+a
k+2
i nie wiem co dalej
28 paź 17:02
Bizon:
... zadanka to w tym prawie nie ma ... tylko treścią ktoś nieźle "zakręcił" aby wymusić
myślonko −
28 paź 17:13
Bizon:
a
k a
k+1 a
k+3 stanowią trójwyrazowy ciąg arytmetyczny ....
zatem:
| 1 | | 1 | | 2 | |
| + |
| = |
| ... ⇒ k=3 |
| k | | k+3 | | k+1 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
zatem nasz ciąg bn stanowią |
| , |
| , |
| |
| | 3 | | 4 | | 6 | |
| | 1 | |
zauważ, że jest to ciąg malejący gdzie r=− |
| |
| | 12 | |
| | 1 | |
Najmniejszym wyrazem ciągu bn jest |
| |
| | 6 | |
| | 1 | |
A |
| jest ...  ? wyrazem ciągu a n |
| | 6 | |
28 paź 17:33
kamczatka: jak wyznaczyłeś k chodzi mi o to co z tymi równaniami zrobiłeś wymnożyłeś przez coś ?
28 paź 21:05
Bizon:
... można różnie
np. wspólny mianownik ... i "na krzyż"
28 paź 21:17
Bizon:
... a skąd to równanie to pewnie wiesz ... podstawowa zależność dla kolejnych wyrazów
ciągu arytmetycznego
28 paź 21:19
kamczatka: równanie wiem tylko nie wiedziałem jak te k wyliczone
28 paź 21:20
kamczatka: mógłbyś rozpisać jak te k wyliczyłeś bo mi nie wychodzi ?
28 paź 21:21
Bizon:
| k+3+k | | 2 | | 2k+3 | | 2 | |
| = |
| ⇒ |
| = |
| |
| k(k+3) | | k+1 | | k(k+3) | | k+1 | |
2k
2+3k+2k+3=2k
2+6k ⇒ k=3
28 paź 21:28
kamczatka: o wielkie dzięki
28 paź 21:35
Bizon:
−
28 paź 22:06