prędkość średnia
Ania_601: rowerzysta jedzie z jednego miasta do drugiego. Połowę drogi przebywa z prędkością 12kn/h.
połowę drogi przebywa z prędkością 12km/h. połowę pozostałego czasu jedzie z prędkością
6km/h,a następnie do końca drogi idzie pieszo z prędkością 4km/h. wyznaczyć średnią prędkości
ruchu rowerzysty na całej drodze.
28 paź 16:48
Ania_601: proszę o pomoc
28 paź 17:31
Ania_601: ?
28 paź 18:21
Ania_601: ludzie help
28 paź 18:54
Hajtowy: Dane:
v
1=12km/h
v
3=6km/h
v
44=4km/h
Najpierw obliczam średnią prędkość drugiej połowy drogi:
| | v3+v4 | | 6+4 | | km | |
v2= |
| = |
| =5 |
| |
| | 2 | | 2 | | h | |
Teraz mogę obliczyć średnią na całym odcinku:
| | 12*5 | | 60 | | 120 | | km | |
vsr= |
| = |
| = |
| ~ 7,1 |
| |
| | 0,5(12+5) | | 0,5*17 | | 17 | | h | |
| | km | |
Odp: Średnia prędkość wynosi około 7 |
| |
| | h | |
28 paź 18:59
Ania_601: dziękuje
28 paź 19:17