Znajdz obraz funkcji
Aniko: Znajdz obraz f(A) dla f(x)=x2+1 A=(−2;2>
Bardzo proszę o pomoc
28 paź 16:22
Aniko: powinno wyjść że obraz A=<1;5> tylko nie wiem dlaczego tak. móglby mi to ktoś wytłumaczyć?
28 paź 16:39
PuRXUTM:

masz wyznaczyć obraz f(A) czyli wyznaczyć jakie wartości przyjmuje funkcja dla x∊(−2;2]
ja może jakoś super Ci tego nie wytłumaczę bo sam się tego uczę więc mogą być błędy, niech ktoś
sprawdzi potem

Wracając do zadania
wyobraź sobie wykres tej funkcji dla x∊(−2;2] najmniejszą wartość funkcja przyjmuje dla x=0 i
wynosi ona 1 największa dla x=2 i wynosi ona 5
czyli f((−2;2])=[2;5]
28 paź 16:47
Bizon:
28 paź 16:50
Aniko: tylko ze w odpowiedziach jest że f((−2;2])=[1;5] i własnie nie wiem skąd ta 1
28 paź 16:51
PuRXUTM: przepraszam źle napisałem, oczywiście f((−2;2])=[1;5] co widać na rysunku
28 paź 16:53
Aniko: Ok. dziękuję już rozumiem
28 paź 17:01