Liczbą wymierną jest liczba
Malmalo: Liczbą wymierną jest liczba:
A. 25 23
B. 25 32
C. 25 13
D. 25 34
A = 5
B= 125
C i D są liczbami wymiernymi, tak mi wychodzi z moich obliczeń, ale to są dwa rozwiązania a
musi być jedno. Może ktoś wytłumaczyć o co chodzi?
28 paź 16:22
john2: wg mnie tylko b jest liczbą wymierną
28 paź 16:55
Malmalo: możesz to jakoś wytłumaczyć ?
28 paź 17:06
john2: a) 252/3 = 3√252 = 3√625 (jak zrobisz to w kalkulatorze to wychodzą potwory, więc to
nei jest liczba wymierna
b) 253/2 = √253 = √15625 = 125 (ok)
c) 3√25 = potwór
d") 4√253 = 4√15625 = potwór
28 paź 17:13
john2: na takiej samej zasadzie liczba np √2 nie jest wymierna
28 paź 17:14