granice
PuRXUTM: limn→∞ sin(π√n2+1)
28 paź 16:13
PuRXUTM: up
28 paź 16:29
Janek191:
lim sin ( π*√n2 + 1) = 0
n → ∞
28 paź 17:48
PuRXUTM: a coś więcej

jak to liczyć
28 paź 19:49
Trivial: PuRXUTM, dlaczego masz takie trudne przykłady na początku semestru?

One wszystkie
wymagają myślenia!
28 paź 19:56
Trivial:
Definiujemy ciąg reszt R
n w następujący sposób
√n2+1 = n + R
n
Zauważ, że R
n → 0, a zatem
lim
n→∞ sin(π
√n2+1) = lim
n→∞ sin(nπ + R
nπ) = 0.
Pokazanie że R
n → 0 pozostawiam Tobie.
28 paź 19:59
PuRXUTM: spytaj się mojego ćwiczeniowca...
28 paź 20:42
Trivial: To zadanie po mojej podpowiedzi powinieneś już rozwiązać.
28 paź 20:43
PuRXUTM: postaram się...
28 paź 20:44
PuRXUTM: to żę Rn →0 to potrafię wykazać
| | n2+1−n2 | | 1 | |
Rn=√n2+1−n= |
| = |
| a to już widać że zmierza do 0 bo |
| | √n2+1+n2 | | √n2+1+n2 | |
mianownik zmierza do nieskończoności
tylko jak wykazać że nπ+R
nπ zmierza do zera, bo dla mnie to zmierza do nieskończoności...
28 paź 20:53
Trivial:
sin(nπ + Rnπ) = sin(nπ)cos(Rnπ) + sin(Rnπ)cos(nπ)
sin(nπ) = 0 dla dowolnego n
cos(nπ) = (−1)n
28 paź 20:56
PuRXUTM: dzięki

jeśli chodzi o zadania to ja może będę je wrzucał a Ty (jeśli oczywiście masz czas)
będziesz mówił które mogę ruszyć z "moją" wiedzą ok ?
28 paź 20:59
Trivial: Nie mam już dziś czasu. Kiedy indziej.
28 paź 21:02
PuRXUTM: ok. rozumiem, może ktoś chętny się znajdzie

Dzięki wielkie przynajmniej wiem co mam
powiedzieć gościowi jak się będzie pytał czemu zadań nie umiemy...
28 paź 21:03