Wyrazami skończonego i malejącego ciągu (an) są wszystkie liczby trzycyfrowe pod
kamczatka: Wyrazami skończonego i malejącego ciągu (an) są wszystkie liczby trzycyfrowe podzielne przez 9.
Podaj ostatni wyraz tego ciągu.
a100=108
wiem dlaczego 108 ale skąd wiadomo że ostatni wyraz to 100 ?
28 paź 16:02
Bizon:
999, 990, 981 ... 108
a1=999
d=−9
an=108
n=?
28 paź 16:12
kamczatka: 999+(−9r)=108
r=99
28 paź 16:32
kamczatka: a1+99r=a100 o to chodzi ?
28 paź 16:33
kamczatka: ?
28 paź 16:48
Bizon:
... nie
u mnie różnica ciągu to d .... (może być r
skoro malejący ciąg liczb trzycyfrowych podzielnych przez 9
... to największa ... czyli a1=999
r=9
an=108
28 paź 16:53
kamczatka: no tak ale skąd wiadomo że to 100 wyraz ?
28 paź 16:56
Bizon:
an=a1+(n−1)r
108=999+(n−1)(−9)
−891=−9n+9
900=9n
n=100
28 paź 17:04
Bizon:
czyli a100=108
28 paź 17:05
kamczatka: ok dzięki
28 paź 17:16