Wykres ciągu a_n zawiera się w paraboli o wierzchołku W=(U{15}{4},-U{9}{8}), prz
kamczatka: | | 15 | | 9 | |
Wykres ciągu an zawiera się w paraboli o wierzchołku W=( |
| ,− |
| ), przechodzącej |
| | 4 | | 8 | |
przez punkt P=(0,27).
Ile ujemnych wyrazów ma ciąg a
n ?
| | 15 | | 9 | |
f(x)=a(x− |
| )2− |
| i co dalej ? |
| | 4 | | 8 | |
28 paź 15:58
wmboczek: x=0, f(x)=27
a dalej x1, x2 i ile liczb N jest pod osią
28 paź 16:02
kamczatka: a=−2
| | 15 | | 9 | |
więc teraz −2(x− |
| )2− |
| ? |
| | 4 | | 8 | |
28 paź 16:13
kamczatka: nie wyszło coś jakieś kolosalne wyniki wychodzą i delta ujemna
28 paź 16:19
kamczatka: jak to zrobić ?
28 paź 16:52
kamczatka: ?
28 paź 17:27
kamczatka: ?
28 paź 17:57
kamczatka: ?
28 paź 18:16
Bizon:
... a dlaczego −2

?
28 paź 18:27
kamczatka: a mi wyszło −2 a jak to zrobić ?
28 paź 20:59
kamczatka: wie ktoś jak to zrobić ?
30 paź 14:43
kamczatka: ?
31 paź 17:20
Bizon:
... jak mogło Ci wyjść −2

?
Zresztą dla a=−2 i y
w=−9/8 parabola leżałaby pod 0x ... a punkt P=(0, 27) nijak pod osią
nie jest −
31 paź 17:38
kamczatka: no nie wiem nie wychodzi mi coś
31 paź 18:12
kamczatka: Byś napisał tutaj jak Ty to rozwiązujesz?
31 paź 18:22
Bizon:
czy TY czytasz co się do Ciebie pisze? −

Dobrze zaczęłaś:
f(x)=a(x−15/4)
2−9/8
f(0)=27
27=(−15/4)
2−9/8 ... i policz porządnie
31 paź 19:26
kamczatka: a=2 i teraz to trzeba wyliczyć: ?
2 lis 10:58
kamczatka: ?
2 lis 13:46