Funkcje.
by: Ślimak porusza się ze stałą prędkością 0,2 cm/s. Przedstaw za pomocą wzoru i wykresu, jak w
zależności od czasu zmienia się długość drogi przebytej przez ślimaka.
6 paź 19:54
RunMan: s = v * t
s = 0,2 * t
a potem funkcja f(t) = 0,2t
6 paź 20:02
RunMan: takie zadania robi się już w podstawówce, pomyślcie czasem sami, przecież to zadanie jest
banalne...
6 paź 20:03
by: ja jestem w IV klasie podsatwówki, dzięki RunMan−
6 paź 20:57
fty: βα
17 wrz 17:35
H@KER: ślimak porusza sięze stałą prędkością 0,2 cętymetra na sekundę przedstaw za pomocą wzoru, jak w
zależności od czasu znienia się długoąć drogi przebytaj przez ślimaka. narysój wykres tej
zależności.
v=0,2 cm/s=2mm/s
wzór:
y=2x
gdzie x to czas, a y to droga
jeśli narysujesz tabelkę z xiy, to masz:
xI1I2I3I4I5I itd
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
yI2I4I6I8I120I itd
teraz rysujesz układ współrzędnych
na osi x mamy czas co 1s do 5
a na osi y mamy drogę w cm do 10
wykresem jest prosta przechodząca przez punkty z tabelki: (1,2), (2,4), (3,6), (4,8), (5,10)
5 lis 19:01
H@KER: Mam nadzieję, że pomogłem
5 lis 19:03