Funckja odwrotna
W Potrzebie: Wyznacz funkcję odwrotną do podanej:
y = 2x 1+2x
28 paź 15:48
john2: Jestem nowy w temacie, więc proszę nie polegać na moim pomyśle w 100%
Mamy wyliczyć x, więc:
y(1 + 2
x) = 2
x
y + y2
x = 2
x
y + y2
x − 2
x = 0
y + 2
x(y − 1) = 0
2
x(y − 1) = −y
2
x = 2
log2[ (−y) / (y − 1) ]
28 paź 16:16
PW: Jeszcze wypadałoby wyznaczyć dziedzinę tej funkcji odwrotnej, czyli zbiór wartości funkcji
i wspomnieć, że zadanie jest sensowne − funkcja odwrotna istnieje, bo (1) jest
różnowartościowa,
28 paź 16:35