Piotr 10: y= − x+2 ⇒ prosta
x
2+y
2=4 ⇒ Równanie okręgu
Ogólne równanie okręgu to
(x−a)
2+(y−b)
2=r
2, gdzie S=(a;b). U nas środek znajduję się w początku układzie współrzędnych
czyli S=(0;0) r=2 czyli r
2=4
1
0 y=−x+2
2
0 x
2+y
2=4
Wstawiam teraz do drugiego równania zamiast y=−x+2
x
2+ (−x+2)
2=4
I to rozwiązać
lub
Policzymy odległość środka okręgu od tej prostej
y=−x+2
−x−y+2=0
| | I−1*0 −1*0+2I | | 2 | |
d= |
| = |
| =√2 |
| | √2 | | √2 | |
A więc r > d
Czyli ta prosta ma dwa punkty wspólne z okręgiem
ODP C