granice
PuRXUTM: | | 1 | | 3 | | 5 | | 2n−1 | |
limn→∞ |
| + |
| + |
| +...+ |
| |
| | 2 | | 22 | | 23 | | 2n | |
jak coś takiego w ogóle ruszyć
28 paź 15:16
Vax: Podpowiedź: możesz wyprowadzić jawny wzór na daną sumę.
28 paź 15:39
PuRXUTM: Vax tylko jak

jak mi się mianownik zmienia ?
28 paź 16:10
Vax: Wyprowadzić możesz np korzystając z metody zaburzania sum:
http://www.matematyka.pl/258562.htm
| | 3*2n−2n−3 | |
Wychodzi |
| , skąd daną granicą jest 3. |
| | 2n | |
Ewentualnie możesz na początku napisać, że korzystasz z takiego wzoru i go udowodnić np
indukcyjnie (ale to już nie będzie wyprowadzenie, tylko wyciągnięcie wzoru z kosmosu

)
28 paź 17:13
Trivial:
Definiujemy funkcję:
f(x) = ∑
k=1..∞ (2k−1)x
k
| | 1 | |
Zauważ, że interesująca Cię granica to po prostu f( |
| ). Mamy: |
| | 2 | |
f(x) = 2x∑
k=1..∞ kx
k−1 − ∑
k=1..∞x
k
| | x | | x | | x | |
= 2x(∑k=1..∞ xk)' − |
| = 2x( |
| )' − |
| |
| | 1−x | | 1−x | | 1−x | |
| | 1−x + x | | x | | 2x | | x | |
= 2x |
| − |
| = |
| − |
| |
| | (1−x)2 | | 1−x | | (1−x)2 | | 1−x | |
28 paź 19:47
PuRXUTM: Trivial nie mam pojęcia o co chodzi ... może ktoś to wytłumaczyć tak żebym zrozumiał ?
28 paź 20:40
Trivial:
PuRXUTM, to nie jest "proste" zadanie. Obawiam się że trudno będzie je rozwiązać bez
odnoszenia się do własności sum. No chyba, że tak jak napisał Vax, użyjesz lewego
wzoru z kapelusza.
28 paź 20:43
Trivial:
Do zrozumienia mojego sposobu trzeba wiedzieć niewiele. Wystarczy nieskończona suma ciągu
| | x | |
geometrycznego ∑k=1..∞ xk = |
| oraz podstawowe pochodne. |
| | 1−x | |
28 paź 20:46
PuRXUTM: pochodnych nie znam.... niestety
28 paź 20:56
Mila:
Zwijamy sumę:
| | 1 | | 3 | | 5 | | 7 | | 9 | | 2n−1 | |
S= |
| + |
| + |
| + |
| + |
| +.....+ |
| /*2 |
| | 2 | | 4 | | 8 | | 16 | | 32 | | 2n | |
| | 3 | | 5 | | 7 | | 9 | | 2n−1 | |
2S=1+ |
| + |
| + |
| + |
| +.....+ |
| |
| | 2 | | 4 | | 8 | | 16 | | 2n−1 | |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2n−1 | |
2S−S=1+1+ |
| + |
| + |
| +.....+ |
| − |
| |
| | 4 | | 8 | | 16 | | 2n−1 | | 2n | |
Liczymy sumę n−2 wyrazów ciągu geometrycznego:
k=n−2
| | 1 | | 2n−1 | | 1 | | 2n−1 | |
S=2+1−( |
| )n−2− |
| =3− |
| − |
| = |
| | 2 | | 2n | | 2n−2 | | 2n | |
=================
======================
28 paź 23:19
Mila: ?
29 paź 19:58
PuRXUTM: dzięki Mila, ale nie mam czasu tego na razie ogarniać... pomogła byś mi z logiki
29 paź 20:02