geometria
jadziaa33: pilne!
Podstawa graniastoslupa prostego jest romb o boku dugosci 56 cm, i o kacie ostrym 50
0.
krotsza przekatna graniastoslupa tworzy z podstawa kat o mierze 40
0. Oblicz objetosc
graniastoslupa...
jak sie za to zabrac? trzeba tu korzystac z twierdzenia sinusow/cosinusow czy jest jakis
prostszy sposob
Janek191:
a = 56 cm
α = 50
o
więc
pole podstawy graniastosłupa ( pole rombu )
P
p = a*a*sin 50
o = 56
2 *sin 50
o cm
2 = 3 136*sin50
o cm
2
2 x − długość krótszej przekątnej rombu
Mamy
x = 56*sin 25
o
2x = 112*sin 25
o
oraz
h = 2x*tg 40
o
h = 112*sin 25
o *tg 40
o − wysokość graniastosłupa
Objętość graniastosłupa
V = P
p *h = 3 136*sin 50
o cm
2 *112*sin 25
o*tg 40
o cm =
= 351 232 *sin 50
o* sin 25
o * tg 40
o cm
3
=======================================