Zadanie z treścią
Misia: Adrian potrzebuje na uporządkowanie ogrodu 24h, a Sebastian 40h na uporządkowanie tego samego
ogrodu. Ile czasu zajmie im uporządkowanie tego samego ogrodu razem ?
28 paź 14:53
Janek191:
| | P | |
w1 = |
| − wydajność pracy Adriana |
| | 24 | |
| | P | |
w2 = |
| − wydajność pracy Sebastiana |
| | 40 | |
zatem
| | 1 | | 24*40 | | 960 | |
= |
| = |
| = |
| = 15 |
| | | | 24 + 40 | | 64 | |
Odp. Razem uporządkują ten ogród w czasie 15 h.
28 paź 15:01
Misia: Dziękuje, przepraszam za brata...
28 paź 15:07
pigor: ..., ktoś sobie gra w ... , ale niech mu tak stoi całe życie ...,
a
jeśli
x= ? szukany czas [h], to warunki zadania wystarczająco
opisuje takie np. równanie :
124+
140=
1x ⇔
40+2424*40=
1x ⇔ 64x= 24*40 ⇔
⇔ 8x= 120 ⇔
x=15 [h] − szukany czas wspólnej pracy. ...
28 paź 15:12