oblicz objetość
olka: zawartość procentowa argonu w powietrzu wynosi 0,93 % objetościowych .oblicz ije decymetrów
szesciennych argonu znajduje się w pokoju o wymiarach 5m/3m/2,5 m.
zad 2
zawartość procentowa tlenu w powietrzu wynosi 21 % .Oblicz ile cm sześciennych znajduje się w
klasie o wymiarach 12m/6m/3m
6 paź 19:45
RunMan: W obu przypadkach obliczasz objętość pomieszczeń.
1m = 10dm / ( )3
1m3 = 1000 dm3
1m = 100cm / ( )3
1m3 = 1000000cm3
Następnie zamieniasz jednostki, analogicznie do przykładów powyżej i mnożysz przez procent.
6 paź 19:52
olka: błagam was pomużcie mi
6 paź 20:15
RunMan: pomóżcie*
bardziej pomóc się nie da.
V = 5 * 3 * 2,5 = 37,5
37,5m3 = 37,5 * 1000 dm3 = 37 500 dm3
Drugi przykład analogicznie.
6 paź 20:25