Równanie imię lub nickpowrót do edycjiwy
TrudnoMyślący: 3x+2−3x−1=269
Gdybym miał trójkę po prawej no to by nie było problemu. Ktoś wie jak to zrobić ?
28 paź 14:13
Bizon:
1
26
9*3x−
3x=
3
9
2
26
8
*3x=
3
9
26
26
3x=
... itd
3
9
28 paź 14:19
TrudnoMyślący: Dzięki!
28 paź 14:26
pigor: ..., np. tak : x∊R , a wtedy łopatologicznie rzecz
ujmując :
3x+2−3x−1= 269 /*9 ⇔ 9*3x+2−32*3x−1= 26 ⇔
⇔ 9*3x+1+1−3x−1+2= 26 ⇔ 9*3*3x+1−3x+1= 26 ⇔
⇔ 27*3x+1−1*3x+1= 26 ⇔ 26*3x+1= 26 ⇔ 3x+1= 1 ⇔
⇔ 3x+1= 30 ⇔ x+1= 0 ⇔ x= −1 . ...