Rozwiąż równanie
frytka.: Rozwiąż równanie
cos2x = cosx
cos2x − cosx = 0
cosx=0 lub cosx= 1
jaka tu będzie odpowiedź

chodzi o te kπ ; 2kπ
28 paź 14:11
frytka.: cos2x = cosx
cos2x − cosx = 0
cosx=0 lub cosx= 1
to jest poprawne
28 paź 14:12
Dzionek95: jeśli chodzi o samą odpowiedź, bez patrzenia czy to dobrze, bo nie pamietam wzorków, a nie mam
dostępu do tablic
π=180stopni
cosx=0 ⇒ cos90(stopni)=0 ⇒ 1/2π
cosx=1 ⇒ cos0(stopni)=1 ⇒0π
Spójrz na wykres cosinusoidy, powinno Ci to przybliżyć
28 paź 14:25
Dzionek95: edit: jest na pewno git, nie wczytałem się w zadanie
28 paź 14:28