wartość bezwzględna sprawdzenie
R: Siemanko

Prosiłbym o sprawdzenie rozwiązania przykładu : 3 ≤ |x−2| < 6
Ja rozbiłem to sobie na dwa tzn . : | x−2 | ≥ 3 oraz | x−2 | < 6
wynik mi wyszedł x ∊ (−4, −1> u <5, 8)
Mógłby Ktoś zerknąć i powiedzieć czy rozwiązanie dobre?
28 paź 13:50
R: hmm..
Tutaj mam kolejne.
| | x2 + 1 | |
f(x) = 2009 + |
| |
| | √2|x| − |2x+1| | |
| | 1 | |
Dziedzine wyznaczyłem. x ∊ (−∞, |
| ) |
| | 4 | |
Co dalej? Do wspólnego mianownika czy jak?
28 paź 14:00
pigor: ... tak to : | x−2 | ≥ 3 oraz | x−2 | < 6 masz dobrze, ale zamiast
"oraz" pisz "i ", a wtedy dalej ⇔
⇔ (x−2≤ −3 lub x−2 ≥3) i −6< x−2<6 /+2 ⇔ (x≤ −1 lub x ≥5) i −4< x< 8 ⇔
⇔ (x≤ −1 i −4< x< 8) lub (x ≥5 i −4< x < 8) ⇔ −4< x ≤ −1 lub 5≤ x < 8 ⇔
⇔
x∊ (−4;−1] U [5;8) , a więc mamy to samo . ...
28 paź 14:08
R: zamiast i moge pisać v czy to ⋀ ? Bo zapomnialo sie

a do drugiego podpowiesz?
28 paź 14:12
pigor: ...,
D: 2|x|−|2x+1| > 0 ⇔ 2|x| > |2x+1| ⇔ 4x
2 > 4x
2+4x+1 ⇔ 0 > 4x+1 ⇔
⇔ 4x< −1 ⇔ x< −
14 ⇔ x∊
D=(−∞; −14) . ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−
sądzę, że u ciebie chochlik jakiś, a więc sprawdź u siebie np. x=0 ,czy należy do D
28 paź 14:14
pigor: ..., odwrotnie : i to ⋀ (koniunkcja) , zaś lub, to ∨ (alternatywa) . ...
28 paź 14:16
pigor: ... co dalej , nie wiem, bo nie piszesz polecenia

może chodziło tylko
o wyznaczenie dziedziny to koniec, kropka .
28 paź 14:18
R: | | 1 | |
kurna.. nawet w papierach od babki z matmy byla odpowiedz (−∞; |
| ) |
| | 4 | |
Mniejsza moze pomylila sie.
zaraz znajde to jak liczylem. o mam.
√2|x| − |2x+1| > 0
−2x + 2x + 1 > 0
1>0
x ∊ R
−2x−2x+1>0
−4x+1>0
−4x>−1
3* <0,
∞)
−1>0
sprzeczne
28 paź 14:21
R: aa to mozliwe ze tylko dziedzina do policzenia
28 paź 14:22
R: w 2* widze swoj blad.
Mam przedzial <−1/2 , 0) a wynik wyszedl poza przedzial.. <−1/2 , 1/4)
28 paź 14:23
R: a dlaczego Ty podniosłes wart. bez do ()2?
28 paź 14:30
pigor: ... bo mogę jeśli tylko obie strony nierówności są nieujemne,
a tu są z definicji modułu są nieujemne ,
no i także z tej definicji |x|2= x2, a więc tu np. |2x+1|2= (2x+1)2= 4x2+4x|+1.
28 paź 14:35
R: czyli generalnie to co policzylem dziedzine to wszystko do smieci ?

dziwne ze w odpowiedziach tez jest blad
28 paź 14:39
R: ?
28 paź 14:49
R: Kolejne zadanie
rozwiazac nierownosc
| x+14 | | x+3 | | 2+14x+14x2 | |
| + |
| ≤ 14 − |
| |
| x | | x+1 | | x2+x | |
ja sprowadzilem do wspolnego mianownika.redukowalem itd. i wyszlo
Teraz w przypadku nierownosci powinienem zrobic | (x
2+x)
2 ?
28 paź 14:57