Liczby należące do zbioru A={1+5p{2}, 3+4p{2}} są dwoma początkowymi wyrazami ma
kamczatka: Liczby należące do zbioru A={1+5√2, 3+4√2} są dwoma początkowymi wyrazami malejącego ciągu
arytmetycznego. Oblicz czwarty wyraz tego ciągu i zapisz w postaci a√b+c, gdzie a,b,c są
liczbami całkowitymi.
coś mi nie wychodzi
wyszło mi r=2−√2
a4=7+2√2
a powinno wyjść a4=7√2−3
28 paź 13:48
R: r złe.
1+ 5√2 < 3+4√2
r wyjdzie : −2 + √2
28 paź 13:54
Janek191:
a1 = 3 + 4√2 a2 = 1 + 5√2
więc
r = a2 − a1 = ( 1 + 5√2) − ( 3 + 4√2) = − 2 + √2
zatem
a4 = a1 + 3r = 3 + 4√2 + 3*( − 2 + √2) = 3 + 4√2 − 6 + 3√2 = − 3 + 7√2
28 paź 14:02
kamczatka: ok dzięki
28 paź 15:56