zbuduj kat o mierze α,α∊(o
new: zbuduj kat o mierze α,α∊(o;90)tki ze sinα=3/5 ctg=4
6 paź 19:42
new:
6 paź 19:56
new: AS mozesz mi w tym pomoc wiemze umiesz
6 paź 20:09
AS: Pochlebiasz mi.
1. Obierz odcinek jednostkowy AB
2. Na dowolnej prostej obierz punkt np. C
3. W punkcie C wystaw prostopadłą i odłóż odcinek CD = 3AB
4. Na prostej odłóż odcinek MN = 5AB
5. Z punktu D promieniem MN zakreśl łuk przecinający obraną prostą
w punkcie A.
6. W ΔACD ∠ ACD jest szukanym kątem
| | 4 | |
W drugiej funkcji tylko podpowiem: ctgα = |
| i poszukaj |
| | 1 | |
definicji cotangensa.
| | 1 | |
Możesz też skorzystać z funkcji tgα ale wtedy tgα = |
| |
| | 4 | |
6 paź 20:20