| a2−b2 | ||
limn→∞ sin√n+1−sin√n co z tym zrobić ? próbowałem zastosować wzór a−b= | ||
| a+b |
| √n+1 −√n | √n + 1 + √n | |||
an = sin √n + 1 − sin √n = 2 sin | *cos | |||
| 2 | 2 |
| √ n + 1 + √n | ||
− 1 ≤ cos | ≤ 1 | |
| 2 |
| √n +1 − √n | ||
oraz ( √n + 1 − √n) → 0 więc sin | → 0 | |
| 2 |
bo nie jestem pewien, nie
miałem takiego sposobu
limn→∞ sin√n+1 − sin√n=limn→∞ (− sin√n +sin√n+1)=
−(limn→∞ sin√n ) + (limn→∞sin√n+1 )=
−sin(limn→∞ √n ) + sin(limn→∞√n+1 )=
−sin( √limn→∞n ) + sin(√limn→∞ n+1 )=
− sin (∞) + sin (∞)=0
| n + 1 − n | 1 | |||
bn = √n + 1 − √n = | = | |||
| √n + 1 + √n | √n + √n +1 |