Ciąg a_n określony jest następująco: a_n+1+2+3+...+2n+(2n+1). Oblicz pierwszy i
kamczatka: Ciąg an określony jest następująco: an+1+2+3+...+2n+(2n+1). Oblicz pierwszy i dziesiąty wyraz
ciągu an.
Mam to zadanie rozwiązanie ze wzoru na sumę ciągu.
Ale mam pytanie skąd wiadomo że tych wyrazów jest 2n+1, przecież 2n+1 oznacza ostatni wyraz a
nie to ile ich jest.
28 paź 13:41
Bizon:
pewnie miało być an=1+2+3+...+2n+(2n+1)
28 paź 14:13
kamczatka: tak miało być an=
28 paź 15:54
Bizon:
jaki jest zatem pierwszy wyraz ciągu? −
28 paź 16:04
kamczatka: 1.
Ale mi chodzi czemu tych wyrazów jest 2n+1
28 paź 16:06
kamczatka:
i czemu w tym wzorze n=2n+1 jak to jest przecież a
n a nie n
28 paź 16:07
Bizon:
... a Ty rozumiesz treść zadania

?
28 paź 16:14
kamczatka: to chyba jednak nie rozumiem.
28 paź 16:14
Bizon:
to jeszcze raz przeczytaj −
28 paź 16:16
Bizon:
a1=

?
a
2=

?
a
3=

?
a10=
?
28 paź 16:19
kamczatka: to chyba każdy wynosi 1+2+3+...+2n+(2n+1)
28 paź 16:20
Bizon:
a1=1+2+3
a2=1+2+3+4+5
a3=1+2+3+4+5+6+7
a10=1+2+3+...+2*10+(2*10+1)
28 paź 16:25
kamczatka: aha to już chyba rozumiem dzięki
28 paź 16:28