matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz q ze wzoru
ania:
a1
Wyznacz q ze wzoru S =
1−q
Czy to rozwiąznie jest dobrze:
a1
S=
1−q
S − Sq = a1 −Sq=a1−S Sq = −a1+S
−a1+S
q=
−S
a1
q=
−1
S
28 paź 13:27
Godzio:
−a
1
+ S
a
1
= −
+ 1
S
S
28 paź 13:28
Janek191:
a
1
S =
1 − q
a
1
= S*( 1 − q ) a
1
=S − S*q S*q = S −a
1
/ : S
S − a
1
q =
S
================
28 paź 14:18
pigor:
..., lub np.
a
1
1
1−q
S=
i q≠1 ⇒
=
/*a
1
⇔
1−q
S
a
1
a
1
a
1
⇔
= 1−q ⇔ q= 1−
. ...
S
S
28 paź 14:39