trygonometria
edyta: jak moge to rozwiazać .... tg(
12x+
π4)= −
√3 nie wiem co mam z tym minusem zrobiv

:(
28 paź 13:26
Godzio:
| | π | |
tg(a) = − √3 ⇔ a = − |
| + kπ |
| | 4 | |
28 paź 13:27
Godzio:
| | π | |
− |
| oczywiście |
| | 3 | |
28 paź 13:27
edyta: a moge tak...

−
12x −
π4=
√3
i potem −
12x−
π4= −
π3+ kπ lub
π3+kπ, dobrze
28 paź 13:33
Godzio: tg(...) =
√3
Nie
| | 1 | | π | | π | |
− |
| x − |
| = |
| + kπ i tyle, tgx ma jedno rozwiązanie w przedziale |
| | 2 | | 4 | | 3 | |
28 paź 13:39
edyta: bo ja tutaj korzystam z tego parzystosci i nie parzystości −tgx=tg(−x) i własnie nie rozumiem
tego, co sie dzieje z tymi minusami. w zadaniu to znaczy w odpowiedziach dotyczących tego
równania pisze mi że to nasze "a" = 23 π + kπ. i tutaj nie rozumiem kiedy mam dawać dwie
serie a kiedy dwie. i co sie dzieje w miusach ...
28 paź 13:44