podzielność liczb
ktoslos: i jeszcze jedno:
Udowodnić, że dla n należących do naturalnych liczba: 2*(7do n) +3*(5 do n) − 5 dzieli się bez
reszty przez 24.
Doszłam do momentu, gdzie mam: 2*(7do n − 1) +3(5do n − 1) i nie wiem, co dalej można zrobić...
28 paź 12:16
Godzio:
2 * 7n + 3 * 5n − 5 = 2(7n − 1) + 3(5n − 1) =
2 * 6 * (7n − 1 + 7n − 2 + ... + 1) + 3 * 4 * (5n − 1 + ... + 1) =
12(7n − 1 + 5n − 1 + ... + 1 + 1) = 12 * 2k = 24k
Suma dwóch liczb nieparzystych daję liczbę parzystą, czyli podzielną przez 2, suma liczb
parzystych jest parzysta stąd ostatnia równość.
28 paź 13:01
ktoslos: a mam pytanie możesz mnożyć przez 6 i 4?
28 paź 13:12
Godzio:
Nie rozumiem pytania. O co chodzi ?
28 paź 13:15
ktoslos: dlaczego mnożysz pierwsze przez 6, a potem drugie przez 4?
28 paź 13:15
Godzio:
Aaa, skorzystałem z wzorku:
an − bn = (a − b)(an − 1 + an − 2b + an − 3b2 + ... + abn − 2 + bn−1)
W tym wypadku mamy:
(7 − 1) = 6 (stąd ta 6) oraz
(5 − 1) = 4
28 paź 13:17
ktoslos: aaa, dziękuję Ci bardzo

teraz wszystko jasne
28 paź 13:19