proszę o pomoc
abc: Niech A1,A2,A3,A4 będą łącznie niezależnymi zdarzeniami takimi, że
P(Aj)=1j+1 dla j=1,2,3,4.
Obliczyć P(A1 ∪A2∪A3∪A4)
SKORZYSTAJ Z PRAWA de MORGANA
28 paź 11:42
wredulus_pospolitus:
masz nawet napisane z czego masz skorzystać ... więc w czym problem
28 paź 11:54
abc: po prostu nie ogarniam tego więc jak mogę prosić o rozwiązanie

to będę wdzięczna
28 paź 12:03
abc: czy ktoś pomoże mi w tym zadanku?
28 paź 12:35
Godzio:
P(A1 ∪A2∪A3∪A4) = P((A1'∩A2'∩A3'∩A4')') = 1 − P(A1'∩A2'∩A3'∩A4') =
Z niezależności:
= 1 − P(A1') * P(A2') * P(A3') * P(A4') =
= 1 − (1 − P(A1)(1 − P(A2))(1 − P(A3))(1 − P(A4)) = ...
28 paź 13:13
abc: i coś dalej jeszcze będzie?
28 paź 13:42
abc: czy jak tak zostawię to zadanie to wystarczy?
28 paź 13:59