Nierówność kwadratowa
Wiktor:
(2x−3)(3−x)<0
28 paź 10:56
krystek:
28 paź 11:01
Wiktor: No ok tylko dlaczego parasola jest w dół?
28 paź 12:45
Godzio:
Bo jeśli wymnożysz iksy, to otrzymasz znak ujemny:
(2x − 3)(3 − x) = 2x * (−x) + ... = −2x2 + ...
28 paź 12:49
Wiktor: Czyli 2x z 1 nawiasu * −x z 2 a następnie −3*3?Nie dzielimy 2x *3 i *−x.Moglbys całe objasnic
28 paź 12:57
PuRXUTM: (2x−3)(3−x)=2x*3−2x*x−3*3+(−3)*(−x)=6x−2x2−9+3x=−2x2+9x−9
28 paź 13:00
Wiktor: Czyli wymnazamy te iksy tylko zeby poznac a? jak poznamy to juz tylko 2x=3/:2 czyli
x−3/2 v x=3
28 paź 13:01
Wiktor: aa, a mozesz powiedziec jak to zrobiles? jak jest zwykle np −3x2−5x+3 to znam a i licze delte
no i pozniej wykres, ale jak sa 2 nawiasy to slabo
28 paź 13:07
PuRXUTM: tak, liczymy współczynnik przy najwyższej potędze
28 paź 13:08
Wiktor: a nie mozna zrobic tak jak napisalem czyli z nawiasow podstawiamy i otrzymujemy
x=3/2 i x=3
tylko wtedy nie wiadomo tego minusa
28 paź 13:09
PuRXUTM: jak masz dwa nawiasy to super bo to jest postać iloczynowa, miejsca zerowe masz, można to
przekształcić
| | 3 | |
(2x−3)(3−x)=(2x−3)[−(x−3)]=−(2x−3)(x−3)=−2(x− |
| )(x−3) i wszystko teraz pięknie widać  |
| | 2 | |
28 paź 13:10
Wiktor: czyli mozna tez wyznaczyc x czyli 2x−3)(3−x)
2x=3/2 x−3
x=3/2 x=3
a żeby dostać a to przemnozyc iksy czyli 2x*(−x) i mamy −2x, ale −2x czy −2x2 i wtedy znamy a,
a jeszcze mam pytanko co do tego przykadu
x2−5x>lub rowne 0
to jak zrobic?
sadze ze
x(x−5)> lub rowne 0
x=0 x=5 i rysujemy wykres, parabola w gore bo dodatnie, prosze powiedziec czy dobrze
a to
2x2 − 18>0?/:2
x2−9 i robimy
(x−3)(x+3)>0
x=3 x=−3 i rysujemy parabole w gore bo tez a dodatnie, dobrze?
28 paź 13:30
PuRXUTM: dobrze
28 paź 13:38
Wiktor: ok, a jeszcze mam watpliwosci co do 2
(5−x)(4+x)< lub rowne 0
x=5 x=−4
i parabola w gore bo: −x*x to jest −x
2
i 2x
2 + 5x + 3< lub rowne 0
czyli liczymy delte i parabola w gore bo a jest na plusie?
(4−x)(x−2)>0
x=4 x=2
i parabola w dol bo: −x*x to −x
2?
i jeszcze 2

x
2> lub rowne 9x czyli
x
2−9x> lub rowne 0
czyli x(x−9)< lub rowne 0
x=0 x=9
parabola w gore bo a na plusie?
i ostatni
2x
2> lub rowne 8
2x
2 − 8> lub rowne 0 /: dzielimy przez 2 czyli
x
2 −4> lub rowne 0
(x−2)(x+2)> lub rowne 0
x=2 x=−2
czyli parabola w gore bo a na plusie?
jesli moglbys/abys sprawdzic, bylbym wdzieczny
28 paź 13:52
PuRXUTM: w pierwszym ramiona paraboli w dół bo masz a<0
28 paź 13:53
Wiktor: dobrze myslalem a zle napisalem, jasne ze w dol bo na minus, a reszta dobrze?
28 paź 13:57
PuRXUTM: ok, a jeszcze mam watpliwosci co do 2
(5−x)(4+x)< lub rowne 0
x=5 x=−4
i parabola w
gore bo: −x*x to jest −x
2 ramiona w dół
i 2x
2 + 5x + 3< lub rowne 0
czyli liczymy delte i parabola w gore bo a jest na plusie?
OK
(4−x)(x−2)>0
x=4 x=2
i parabola w dol bo: −x*x to −x
2?
OK
i jeszcze 2
x
2> lub rowne 9x czyli
x
2−9x> lub rowne 0
czyli x(x−9)
< lub rowne 0
>
x=0 x=9
parabola w gore bo a na plusie?
OK
i ostatni
2x
2> lub rowne 8
2x2 − 8> lub rowne 0 /: dzielimy przez 2 czyli
x2 −4> lub rowne 0
(x−2)(x+2)> lub rowne 0
x=2 x=−2
czyli parabola w gore bo a na plusie?
OK
28 paź 13:59
Wiktor: wielkie dzieki
28 paź 13:59
Wiktor: cala nierownosc rozumiem ze rowniez jest dobrze?
28 paź 14:00
PuRXUTM: no nierówności musisz rozwiązać
28 paź 14:04
Wiktor: ale juz zrobilem, np.
(4−x)(x−2)>0
x=4 x=2, mam miejsca zerowe i teraz tylko rysuje wykres, no chyba ze czegos nie wiem?, jak mam
np −3x2 + 5x + 4<0 to jeszcze musze delte, miejsca zerowe o ile mozna i wykres
28 paź 14:06
PuRXUTM: no i z wykresu odczytać rozwiązanie
np. (4−x)(x−2)>0 dla x∊(2;4)
28 paź 14:08
Wiktor: czyli wszystko dobrze napisałem, tylko nie dopisałem wyniku czyli np.x∊(2;4), wiem że trzeba to
napisać ale to umiem więc tylko o tamto pytałem
28 paź 15:41