Proszę o szybkie odpowiedzi!
Czeko: dana jest funkcja liniowa: f(x)=4x−1
a). oblicz miejsce zerowe funkcji
b). sprawdź, czy punkty A(2,7), B(3,9), C(−2,−5) należą do wykresu funckji f.
c)określ, czy funkcja jest rosnąca, malejąca czy stała.
d) napisz wzór funkcji liniowej g, której wykres jest równoległy do wykresu funkcji liniowej f
i przechodzi przez punkt A(1/2, 4)
e) napisz wzór funkcji liniowej g, której wykres jest prostopadły do wykresu funkcji liniowej f
i przechodzi przez punkt A(1/2, 4)
28 paź 09:47
Janek191:
f(x) = 4x − 1
| | 1 | |
a) f(x) = 0 ⇔ 4x − 1 = 0 ⇔ 4x = 1 ⇔ x = |
| − miejsce zerowe |
| | 4 | |
b)
A = ( 2; 7)
4*2 − 1 = 8 − 1 = 7 Tak
B =(3; 9)
4*3 − 1 = 12 − 1 = 11 ≠ 9 Nie
C = ( − 2; − 5)
4*(−2) − 1 = − 8 − 1 = − 9 ≠ − 5 Nie
c)
a = 4 > 0 więc funkcja f(x) = 4x − 1 jest rosnąca.
d)
a
2 = a
1 = 4 oraz A = (
12 ; 4 )
czyli
g(x) = 4 x + b
2
4 − 2 = b
2
b
2 = 2
g(x) = 4 x + 2
=============
e)
a
1 * a
2 = − 1
czyli 4*a
2 = − 1 ⇒ a
2 = −
14
g(x) = −
14 x + b
2 oraz A = (
12 ; 4)
więc
4 = −
14*
12 + b
2
4 = −
18 + b
2
b
2 = 4
18 =
338
g(x) = −
14 x +
338
=========================
28 paź 10:00