parametr
bezendu:
Wyznacz te wartości parametru a dla których zbiorem rozwiązań nierówności jest zbiór liczb
rzeczywistych
ax2+4ax+a−3<0
Jakaś podpowiedź ?
27 paź 23:35
Trivial: Kiedy nierówność typu a(x−p)2 + q < 0 jest spełniona?
27 paź 23:37
Trivial: Tzn. zastanów się kiedy to jest spełnione dla dowolnego x.
27 paź 23:37
bezendu:
Δ<0
27 paź 23:38
Trivial: Nie wystarczy.
27 paź 23:39
Garth:
Ramiona.
27 paź 23:39
bezendu: a>0 ?
27 paź 23:39
Trivial: bezendu, myśl!
27 paź 23:40
Basia: zapytajmy tak:
jak musi wyglądać parabola, żeby
ax2+bx+c < 0 było prawdą dla każdego x∊R
27 paź 23:40
bezendu:
Ramiona skierowane w dół ?
27 paź 23:43
Garth:
27 paź 23:44
Trivial: Pozostało zbadać przypadek a = 0.
27 paź 23:45
bezendu: Trzeba badać dla a=0 ?
27 paź 23:55
Basia: oczywiście, że trzeba

tym bardziej, że tu złośliwie a=0 należy do zbioru "tych dobrych" parametrów
27 paź 23:57
bezendu: Ok Dziękuję
28 paź 06:56