granice
PuRXUTM: Wyznacz granicę podanego ciągu
α
n=n(log(n+3)−logn)
| | n+3 | | 3 | |
limn→∞ n(log(n+3)−logn)=limn→∞ log( |
| )n=log(1+ |
| )n mogę tutaj sobie log |
| | n | | n | |
pominąć ? czy jak tam się to robi ? wynik nie jest czasem e
3 ?
27 paź 22:41
Vax: | | a | | 3 | |
Korzystając z tego, że limn→∞ (1+ |
| )n = ea mamy limn→∞ (1+ |
| )n = e3, skąd |
| | n | | n | |
27 paź 22:48
Trivial: Pominąć? Jak to pominąć?! Wynikiem jest 3log(e)
27 paź 22:48
PuRXUTM: dobrze nie będę pomijał

Dzięki wielkie
27 paź 22:51
Vax: To co napisałem jest gdy mamy ln, jak inna podstawa logarytmu to wychodzi jak napisał Trivial
27 paź 22:51
PuRXUTM: ale chyba na studiach jak nie ma nic napisane to log=ln
27 paź 22:55
Basia: nie; w polskiej nomenklaturze log = log10; ln = loge
27 paź 23:29
Trivial: na wolframie jest log ≡ ln.
27 paź 23:30