Kamila
Monia: czy ktoś mógłby pomóc mi w zadanku z ciągów?

S
n jest sumą n początkowych wyrazów ciągu (a
n). Wyznacz wzór ogólny tego ciągu. Czy jest to
ciąg arytmetyczny?
b) S
n = n
2−5n+1
c) S
n=n
3+1
27 paź 22:16
Eta:
b)an= Sn −Sn−1= n2−5n+1 −[(n−1)2−5(n−1)+1}=........
c) podobnie....
27 paź 22:21
Basia:
an = (a1+a2+.....+an−1+an) − (a1+a2+.....+an−1)
czyli
an = Sn − Sn−1 = n2−5n+1 − [ (n−1)2−5(n−1)+1 ] =
n2−5n+1 − [n2−2n+1−5n+5+1] = n2−5n+1 − n2+ 7n −7 = 2n − 6
an+1−an = 2(n+1) − 6 − [ 2n−6 ] = 2n+1−6−2n+6 = 2
jest arytmetyczny
(b) identycznie
27 paź 22:21
Janek191:
b) Sn = n2 − 5n + 1
więc
Sn −1 = ( n −1)2 − 5*( n −1) + 1 = n2 − 2n + 1 − 5n + 5 + 1 = n2 − 7n +7
więc
an = Sn − Sn −1 = [ n2 − 5n + 1] − [ n2 − 7n + 7 ] = 2n − 6
=================================================
zatem
an + 1 = 2*( n +1) − 6 = 2n + 2 − 6 = 2n − 4
Mamy
an +1 − an = ( 2n − 4) − ( 2n − 6) = 2 = const = r
Jest to ciąg arytmetyczny o różnicy r = 2.
================================
27 paź 22:23
Monia: dziękuję za pomoc
27 paź 23:22