średnie
Saizou :
Eto
masz jakieś zadanka na dowodzenie za pomocą nierówności o średnich, bo chyba się zmobilizowałem
żeby to jakoś ogarnąć

może dzisiaj tylko do 23 ale zawsze coś
27 paź 22:07
Eta:
Może jutro

Dzisiaj jestem kontuzjowana ( zerwałam ścięgno w nodze
27 paź 22:10
Saizou : uuu.... a co się stało? za dużo jabłek zbierałaś na zimę ?
27 paź 22:14
Mila:
Eto, szybkiej regeneracji ścięgna życzę. Miałam coś takiego w klasie maturalnej, strasznie
mnie bolało, ale tylko jedną noc, potem przeszło.
27 paź 22:20
PW: W zastępstwie.
Znajdź najmniejszą dodatnią wartość funkcji
27 paź 22:21
Eta:
Dzięki
Mila
Myślałam,że to już koniec

z bólu dwa razy zemdlałam ( echhh ta "młodość'
27 paź 22:23
27 paź 22:26
PW: Nie.
27 paź 22:36
Saizou : a mi wyszło że 2√6
27 paź 22:37
PW: Dobrze, ale bardzo ważne jest uzasadnienie, nie sama nierówność między średnimi (może
niepotrzebnie o tym piszę, ale trzeba sprawdzić, kiedy ma miejsce równość).
27 paź 22:40
Eta:
No mi też 2
√6
27 paź 22:54
Saizou : znaczy się ja policzyłem pochodną
| | 3 | | √6 | | √6 | |
f'(x)=2− |
| =0 ⇒x= |
| lub x=− |
| nas interesuje tylko dodatnie |
| | x2 | | 2 | | 2 | |
27 paź 23:06
pigor: ...np. tak :
| | 1 | |
y= |
| i x≠0 ⇔ yx= 2x2+3 ⇔ 2x2−yx+3=0 , to Δ ≥0 ⇔ |
| | 2x2+3 | |
⇔ y
2−24 ≥ 0 ⇔ y
2 ≥ 4*6 ⇔ |y| ≥ 2
√6 i y>0 ⇔
y ≥ 2√6, stąd
y= 2√6 − szukana wartość najmniejsza y . ...
28 paź 01:24
Gustlik: Eta, życzę szybkiego powrotu do zdrowia

Na pocieszenie

.
28 paź 02:13
pigor: ... , o kurcze, widziałem tylko zadanie, a nie Ciebie Eta − cierpiącą,
ale teraz − mocno zawstydzony − życzę tego i wszystkiego co w tej chwili
pozwoli Tobie czuć się co najmniej tak, jak przed nieszczęsnym zerwaniem ...
28 paź 08:47
pigor: ...., wracając do zadania z godziny
01:24 podaję inny sposób
(nie z nierówności między średnimi a−g) rozwiązania zadania :
| | 2x2+3 | |
znajdź najmniejszą dodatnią wartość funkcji f(x)= |
| ; przepraszam , ale |
| | x | |
| | 1 | |
nie mam pojęcia skąd wziął mi się tam taki zapis wzoru y= |
| , skoro dalej |
| | 2x2+3 | |
| | 2x2+3 | |
po znaku ⇔ rozwiązuję dla wzoru f(x)= |
| .... Ufff , może to ta noc, itd. itp. |
| | x | |
dlatego moje takie dwie kolejne wpadki
28 paź 09:05
pigor: ...no to jak już chyba ... "obudziłem się" i aby już
zamknąć moje gadu, gadu :
| | 2x2+3 | |
f(x)= |
| = 2x+3x ≥ 2√2x*3x = 2√6 |
| | x | |
przy czym
najmniejszą, dodatnią wartość f(x)=
2√6
funkcja osiąga dla x>0 takiego, że
2x= 3x ⇔ 2x
2=3 ⇔
√2|x|=
√3 ⇒ 2x=
√6 ⇔
x= 12√6 . ...
28 paź 09:36
PW: O, to to,
pigor, właśnie takie sprawdzenie sugerowałem
Saizou.
Nie można skończyć na nierówności wynikającej z twierdzenia o średnich, daje ono w tym wypadku
tylko
oszacowanie z dołu. Osiąganie przez funkcję wartości 2
√6 wymaga sprawdzenia, czy
| | 3 | |
jest spełniony warunek x1=x2, w tym wypadku 2x= |
| . Łatwo byłoby złośliwie tak narzucić |
| | x | |
ograniczenia na x, że funkcja tej wartości 2
√6 nie osiągnie.
28 paź 11:20
Saizou : Eto jak zdrówko?
28 paź 22:07
Saizou : jakbyś miała chęci to możesz wrzucić jakieś zadanko na średnie ?
28 paź 22:18
Mila:
Eta pewnie źle się czuje.

dla poprawy samopoczucia.
28 paź 22:21
28 paź 22:21
Eta:
Dzięki
Mila za wsparcie
28 paź 22:23
Saizou : spokojnie, ważniejsze jest zdrowie
28 paź 22:25
daras:
@ PW f(x)min = 2√6 > 0, to wynika z badania przebiegu zmienności funkcji: dla x = 0
jest asymptota pionowa a dla x < 0 funkcja jest ujemna, natomiast dla x>0 ma wartości dodatnie
przy czym pierwsza pochodna ma miejsce zerowe się dla x = √62, a druga pochodna
f''(x=√62) > 0 ⇒minimum.
28 paź 22:55
daras:

x
o =
√62, y
o = 2
√6
28 paź 23:02
Mila:
28 paź 23:45
Mila:
Eto, jakie postępy w leczeniu? Jest ulga?
28 paź 23:55
Eta:
Echh niestety

...ale jeszcze nie ma ulgi, jestem na środkach przeciwbólowych

Ważne,że żyję
29 paź 00:18
Mila:
Wszystko, przejdzie, byłam 4 tygodnie na środkach przeciwbólowych, zapalenie nerwu żebrowego.
Też myślałam,że to koniec ze mną, dopóki nie postawiono diagnozy.
Spokojnej nocy.
29 paź 00:29
PW: @daras, to co piszesz o badaniu funkcji jest prawdą, ale zaczęło się od pytania
Saizou o zadanie na zastosowanie twierdzenia o nierówności między średnimi. Dałem
zadanie, które jest właśnie niebanalnym zastosowaniem tego twierdzenia. Bez znajomości
rachunku różniczkowego można znaleźć ekstremum, co pokazał pigor wczoraj o 9:36.
Dowcip polega na tym, że badanie funkcji jest czasochłonne, a tu − dwie linijki, rozumowanie
prościutkie.
29 paź 11:07
daras: Lubię różniczki i mi to też zajęło 2 linijki nie licząc wykresu i słowotoku
30 paź 12:27
Saizou : Eto masz już tyle sił żeby się ze mną 'użerać', czy jeszcze poczekać

zresztą jak tam
zdrówko?
30 paź 22:00
Godzio:
Może ja dam jakieś zadanko

?
30 paź 22:09
Saizou : mam się bać
30 paź 22:09
Godzio:
Nie ma czego
Zad. 1 Wykaż, że dla x,y,z ≥ 0
| | x + y + z | | x | | y | | z | |
|
| ≤ |
| + |
| + |
| |
| | 1 + x2 + y2 + z2 | | 1 + x2 | | 1 + y2 | | 1 + z2 | |
Zad 2 Wykaż, że jeśli a + b = 1 to
30 paź 22:13
30 paź 22:19
Godzio:
Za łatwe
30 paź 22:22
Saizou : ale zad 1 już nie takie łatwe
30 paź 22:23
PW: Ale też chyba i "za łatwo" rozwiązane.
30 paź 22:28
Godzio:
Zad. 3 Niech a i b będą liczbami rzeczywistymi. Udowodnij, ze jeśli ax2 − ax − b < 0 dla
każdego rzeczywistego x, to również
x2 + 3 + 3a2b|x| > 33√2x2 dla x ∊ R
30 paź 22:30
Godzio:
PW co masz na myśli ? Brak komentarza czy pominięcie jednego kroku pomiędzy
30 paź 22:36
Saizou : myślę, myślę i nic nie przychodzi mi na myśl na razie
30 paź 22:42
Godzio:
Myśl, myśl
30 paź 22:49
Saizou : nie mam pomysłu, może przez noc coś wymyślę, a teraz lecę, także do usłyszenia
30 paź 23:09
PW: @Godzio, ja wiem, że Saizou to wszytko rozumie, ale jak "na sprzedaż", to brak mi
właśnie przywołania twierdzenia i tego pośredniego kroku. Czytelnik, który nie wie tego
samego (czyli nie zna rozwiązania) nie jest w stanie zrozumieć skąd się to wzięło.
31 paź 09:09
Godzio:
Uznałem, że już aż taki szczegółowy nie musi być

Wierze, że na maturze będzie wszystko
opisywał aż za nadto

Pamiętam jak ja rozwiązywałem zadania i z czegoś korzystałem to
jeszcze dla wszystkiego to udowadniałem, żeby nie było się do czego przyczepić
31 paź 13:18
PW: A dowód zadania 1. jest "szokująco prosty", ale trzeba przyznać, że zadanie na pierwszy rzut
oka onieśmiela, dowcipne.
31 paź 13:31
Eta:
@ [N[Saizou] ........nie leń się

.......... do pracy!
Zad1/ Wykaż,że tg13
o+tg27
o+tg33
o+tg43
o+tg47
o+tg57
o+tg63
o+tg77
o >8
Zad2/ Wykaż,że dla x,y,z >0 i x, y, z≠1 zachodzi:
| | logxz*logyz | |
logxyz= |
| |
| | logxz+logyz | |
Zad3/ Wykaż,że dla a, b, c€ R+
(a
2+b
2+c
2)(a+b+c) ≥ 9abc
powodzenia
2 lis 20:41
Saizou : cały czas myślę, ale jakoś nie mogę wymyślić
2 lis 21:04
Eta:
Eta... mmm
2 lis 23:23
Godzio:
Mam nadzieję, że cały czas o moim myślisz
2 lis 23:27
Eta:

2 lis 23:27
Eta:
zad1/ oczywiście, bez użycia
tablic i kalkulatora
2 lis 23:29
Saizou : tak
Godzio i jakoś nie mogę przestać
2 lis 23:29
Eta:
No to napisz rozwiązania do moich zadań ( skoro tylko myślisz nad
Godziowymi
2 lis 23:31
Saizou : nie czepiać się słówek

późno jest

myślę globalnie, ale jak widać jestem jeszcze za słaby
ta takie zadanka

ale trzeba ćwiczyć
2 lis 23:32
Eta:
2 lis 23:33
Saizou :
w 3 zadanku mam moment że
(a+b+c)(ab+ac+bc)≥3abc i na razie nie wiem co dalej
2 lis 23:40
Saizou : tam maiło być
(a+b+c)(ab+ac+bc)≥9abc
i teraz tak myślę żeby pokazać że
a2+b2+c2≥ab+ac+bc
2 lis 23:40
Eta:
dwa razy ......am −gm
2 lis 23:41
Saizou : czyli że jak, bo nie łapię
2 lis 23:50
Eta:
pomnożyć stronami i jest teza
2 lis 23:52
Saizou : jakie to było banalne , a ja tego nie wymyśliłem
2 lis 23:54
2 lis 23:56
Saizou : nie wyprę się tego, bo kiedyś trzeba to ogarnąć
2 lis 23:58
Eta:
Dawaj zad1/ (2 sekundy) i jest teza
2 lis 23:59
Godzio:
Dłuuuuuuuuugie 2 sekundy
3 lis 00:34
Saizou : zad. 2
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
tg13+ |
| +tg27+ |
| +tg33+ |
| +tg43+ |
| >8 |
| | tg13 | | tg27 | | tg33 | | tg43 | |
gm−hm
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
8√tg13* |
| *tg27* |
| *tg33* |
| *tg43* |
| =1 |
| | tg13 | | tg27 | | tg33 | | tg43 | |
| | 8 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
1≥ |
| + |
| +tg27+ |
| +tg33+ |
| +tg43+ |
| |
| | tg13 | | tg13 | | tg27 | | tg33 | | tg43 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
tg13+ |
| +tg27+ |
| +tg33+ |
| +tg43+ |
| ≥8 |
| | tg13 | | tg27 | | tg33 | | tg43 | |
tg13+tg27+tg33+tg43+tg47+tg57+tg63+tg77 ≥8
coś takiego ?
3 lis 12:00
Saizou : oczywiście miało być
| | 8 | |
1≥ |
| |
| | | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | tg13+ |
| +tg27+ |
| +tg33+ |
| +tg43+ |
| | | | tg13 | | tg27 | | tg33 | | tg43 | |
| |
3 lis 12:01
Eta:

z nierówności między średnimi am−gm
| tg13+tg27+ ..... | |
| > 8√tg13*tg27.. = 1 bo tg13*tg77= tg13*ctg13=1 itp |
| 8 | |
3 lis 12:09
Saizou : a czy tak jak ja zrobiłem jest dobrze ?
3 lis 12:11
Eta:
| | 1 | |
Mogłeś wstawić "lemat" a+ |
| ≥2 |
| | a | |
| | 1 | |
w tym przypadku : tg13+ |
| >2 |
| | tg13 | |
:
:
+ =================== dodać stronami i masz tezę
3 lis 12:15
Eta:
Równość nie zajdzie !
3 lis 12:16
Saizou : to tak jest zawsze dla a>0
3 lis 12:16
Eta:
W drugim mianowniku oczywiście, że ma być tg27
3 lis 12:17
Eta:
No tak, założenie zostawiłam Tobie

i ....
3 lis 12:18
Saizou : będzie na szarlotkę
3 lis 12:19