wielomiany
555: Wielomian W(x)= 2x3−6x2+x+a jest podzielny przez dwumian (x−3)
a)wyznacz wartość parametru a
b)dla znalezionej wartości a rozwiąż równanie W(x)= (2x2+1)(x2−3x).
27 paź 21:37
555: Obliczyłam ze a = −3 ale nie rozumiem podpunktu b, nie wiem jak to zrobić
27 paź 21:38
Eta:
dla a= −3 W(x)= 2x3−6x2+x−3 = 2x2(x−3)+(x−3) = (x−3)(2x2+1)
teraz rozwiąż równanie:
(x−3)(2x2+1) −(2x2+1)(x2−3x)=0
(2x2+1)( x−3−x2+3x)=0
dokończ.......
27 paź 21:42
krystek: 2x3−6x2+x+a=(2x2+1)(x2−3x)
27 paź 21:43
555: tak wychodzi, dziękuję
to wystarczyło te dwa wielomiany przyrównać do siebie...
27 paź 21:46
Eta:
27 paź 21:47