równanie logarytmiczne
chciałbym zdać: log(4
x−2+9) − log(2
x−2+1) ≥ 1 − log2
same załenia wyszły... jakieś niepewne
4
x−2 − 9 > 0
4
x>−144


x∊R ?
2
x−2 + 1 > 0
2
x > −4

ponownie zawsze prawidłowe?
wracając do równania:
log(4
x−2+9) + log 2 ≥ 1log10 + log(2
x−2+1)
każdy logarytm ma tą samą podstawę, jest większa od 1 więc nie zmieniam kierunku znaku ≥
2(4
x−2+9) ≥ 10(2
x−2+1)
no i tu mi sie zaczynają wygibasy gdzie wychodzi kosmiczna delta i wgl...
ktoś pomoże?
27 paź 21:29
R: kolega z PG?

4
x−2+9 > 0 mozna zauwazyc ze x ∊ R
2
x−2+1 > 0 tak jak wyzej x ∊ R
| | 4x−2+9 | | 10 | |
log( |
| ) ≥ log |
| |
| | 2x−2+1 | | 2 | |
znikają logarytmy.podstawa logarytmu >1 wiec znak nierownosci sie nie zmienia.
Dalej sprobuj sam
27 paź 21:35
chciałbym zdać: ok
tak z PG
27 paź 21:36
Basia:
log(4
x−2+9) − log(2
x−2+1) ≥ 1 − log2
4
x−2+9 > 0 oczywiście dla każdego x∊R jest to prawdą
2
x−2+1 > 0 również
czyli D = R
| | (22)x−2+9 | |
log |
| ≥ log10 − log2 |
| | 2x−2+1 | |
| | (22)x−2+9 | | 10 | |
log |
| ≥ log |
| |
| | 2x−2+1 | | 2 | |
| | (22)x−2+9 | |
log |
| ≥ log5 |
| | 2x−2+1 | |
| (22)x−2+9 | |
| ≥ 5 /*mianownik (jest stale dodatni) |
| 2x−2+1 | |
2
2x−4+9 ≥ 5(2
x−2+1)
2
2x*2
−4 + 9 ≥ 5*2
x*2
−2 + 5
| 1 | | 5 | |
| *(2x)2 − |
| *2x + 4 ≥ 0 /*16 |
| 16 | | 4 | |
(2
x)
2 − 20*2
x + 64 ≥ 0
t = 2
x
t>0
t
2 − 20t + 64 ≥ 0
Δ = 400 − 4*64 = 4(100−64) = 4*36
√Δ = 2*6 = 12
t∊<4;8>
4 ≤ t ≤ 8
4 ≤ 2
x ≤ ≤8
2
2 ≤ 2
x ≤ 2
3
2 ≤ x ≤ 3
x∊<2;3>
27 paź 21:40
chciałbym zdać: Pani Barbaro, mam inne rozwiązanie w odpowiedzi
ależ ja to u***ie
27 paź 21:43
chciałbym zdać: x ∊< −∞,2 > u < 4,∞ >
o takie
27 paź 21:44
Janek191:
log ( 4
x−2 + 9) − log ( 2
x −2 + 1) ≥ 1 − log 2 ; 1 = log 10
| | 4 x − 2 + 9 | | 10 | |
log |
| ≥ log |
| |
| | 2 x −2 + 1 | | 2 | |
| 22*( x −2) + 9 | |
| ≥ 5 / * ( 2 x −2 + 1) |
| 2 x−2 + 1 | |
[ 2
x − 2]
2 + 9 ≥ 5* (2
x − 2 + 1)
t = 2
x − 2 > 0
t
2 + 9 ≥ 5 t + 5
t
2 − 5t + 4 ≥ 0
Δ = 25 − 4*1*4 = 9
√Δ = 3
| | 5 − 3 | | 5 + 3 | |
t = |
| = 1 lub t = |
| = 4 |
| | 2 | | 2 | |
zatem
t ≤ 1 lub t ≥ 4
2
x −2 ≤ 1 lub 2
x − 2 ≥ 4
2
x − 2 ≤ 2
0 lub 2
x − 2 ≥ 2
2
x − 2 ≤ 0 lub x − 2 ≥ 2
x ≤ 2 lub x ≥ 4
x ∊ ( −
∞ ; 2 > ∪ < 4 ; +
∞ )
======================
27 paź 21:47
Janek191:
log ( 4
x−2 + 9) − log ( 2
x −2 + 1) ≥ 1 − log 2 ; 1 = log 10
| | 4 x − 2 + 9 | | 10 | |
log |
| ≥ log |
| |
| | 2 x −2 + 1 | | 2 | |
| 22*( x −2) + 9 | |
| ≥ 5 / * ( 2 x −2 + 1) |
| 2 x−2 + 1 | |
[ 2
x − 2]
2 + 9 ≥ 5* (2
x − 2 + 1)
t = 2
x − 2 > 0
t
2 + 9 ≥ 5 t + 5
t
2 − 5t + 4 ≥ 0
Δ = 25 − 4*1*4 = 9
√Δ = 3
| | 5 − 3 | | 5 + 3 | |
t = |
| = 1 lub t = |
| = 4 |
| | 2 | | 2 | |
zatem
t ≤ 1 lub t ≥ 4
2
x −2 ≤ 1 lub 2
x − 2 ≥ 4
2
x − 2 ≤ 2
0 lub 2
x − 2 ≥ 2
2
x − 2 ≤ 0 lub x − 2 ≥ 2
x ≤ 2 lub x ≥ 4
x ∊ ( −
∞ ; 2 > ∪ < 4 ; +
∞ )
======================
27 paź 21:48