Liczby a_1=2^5^0 i a_2=2^5^1 są dwoma początkowymi wyrazami ciągu arytmetycznego
kamczatka: Liczby a1=250 i a2=251 są dwoma początkowymi wyrazami ciągu arytmetycznego an. Ósmy
wyraz jest równy:
Odpowiedź to 253
ale jak tutaj różnicę wyliczyć ?
27 paź 21:26
ICSP: r = a2 − a1 = 251 − 250 = 250
27 paź 21:28
kamczatka: to ósmy wyraz by się równał 2350 a w odp jest 253
27 paź 21:30
Basia:
r = a2−a1 = 251 − 250 = 250+1−250 = 250*21 − 250 =
250*(2−1) = 250
a8 = a1+7r = 250+7*250 = 8*250 = 23*250 = 253
27 paź 21:30
kamczatka: 21 nawet jeśli różnica by wychodziła to i tak coś się nie zgadza
27 paź 21:31
kamczatka: dzięki Basia trudny ten przykład.
27 paź 21:32