trygonometria
piotrek: 1. wiadomo, że 3α = −1116, oblicz cosα, jeśli α∊(0,π2).
2. zamień na iloczyn 1+sinα+cosα+tgα
27 paź 21:16
Eta:
W 1/ popraw treść zadania ( to co napisałeś jest bez sensu!)
2/ 1+sinα+cosα+tgα= (1+cosα)*(1+tgα)
| | α | | sin(45o−α) | |
1+cosα= 2cos2 |
| , 1+tgα= tg45o+tgα= |
| |
| | 2 | | cos45o*cosα | |
teraz tylko podstaw i otrzymasz postać iloczynową
27 paź 22:51
piotrek: 2.
1+sinα+cosα+sinαcosα
cosα+sinαcosα + cosα + sinα
cosα(cosα+1) + sinα (cosα+1)
(cosα+1)(cosα+sinα) ?
moze ktoś pomóc?
27 paź 22:51