prosze o pomoc i wyjaśnienie
ASx: Ile jest takich rozmieszczeń 10 par skarptek w 3 szufladch :
a) by trzecia szuflada była pusta ?
b) by w trzeciej szufladzie była tylko 1 para ?
c) by w jednej z szuflad byly dwie pary, w innej trzy pary, a w pozostałej pięć par skrpet ?
27 paź 21:14
PW: Tamte rozwiązania nie podobały Ci się, to chociaż napisz jak rozumiesz te 10 par skarpetek
(brawo dla autora zadania). Czy mamy je traktować "na sztuki", tak jak nierozróżnialne kulki,
czy też pary jakoś się różnią (np. kolorami), w związku z czym ważna jest lokalizacja
poszczególnych par.
27 paź 21:52
ASx: Na pewno nie na sztuki, ale jako pary. Myślę, że nie różnią się i że lokalizacja nie ma
znaczenia.
27 paź 21:56
PW: a) 10 nierozróżnialnych obiektów mamy umieścić w dwóch numerowanych szufladach..
10=1+9=2+8=3+7=4+6=5+5=6+4=7+3=8+2=9+1. Jest 9 sposobów rozmieszczenia (uzwględniamy kolejność
składników, bo szuflady są numerowane.
m+n oznacza, że do szuflady 1. trafiło m obiektów, a do szuflady 2. trafiło n obiektów.
27 paź 22:07