usuwanie nierówności z mianownika
-Vonka-: Proszę o pomoc w usunięciu niewymierności z mianownika

"/" zastępuje kreskę ułamkową
a) 1/ 3−
√2
b) 4/
√6 −2
c) 2/ 3+
√5
d)
√6 /
√2 +
√3
e)
√3 −1 / 2
√3 +
√2
6 paź 19:14
RunMan: Ogólna zasada − mnożysz licznik i mianownik, tak aby w mianowniku otrzymać wzór skróconego
mnożenia na różnicę kwadratów (jeśli w mianowniku masz a + b mnożysz przez a − b i odwrotnie)
6 paź 19:19
-Vonka-: hm nie wiem czy dobrze ale w pierwszym powinno wyjść : 6
√6 / 2
6 paź 19:26
chyba: (1*(3+√2)/((3+√2)(3−√2))=(3+√2)/(9−2)=(3+√2)/7
6 paź 19:47
mICHAŁ KAS: Łatwe korzystasz ze wzoru (a−b) (a+b) a
2−b
2
| | 1 | | (3+√2) | |
a) |
| * |
| |
| | 3−√2 | | (3+√2) | |
| 3+√2 | | 3+√2 | |
| = U{3+√2{9−2} = |
| |
| (3−√2)(3+√2) | | 7 | |
| | 4 | | (√6+2) | | 4*(√6+2) | | 4(√6+2) | |
b) |
| * |
| = |
| = |
| = |
| | √6−2 | | (√6−2) | | (√6−2)(√6+2) | | 6−4 | |
2(
√6+2)
| | 2 | | 2 (3+√5) | | 2(3−√5) | |
c) |
| * (3− √5) = |
| = |
| = |
| | 3+√5 | | (3+√5)(3−√5) | | 9−5 | |
| | √6 | | (√2−√3) | | √12−√18 | |
d) |
| /* |
| = |
| = |
| | √2+√3 | | (√2−√3) | | (2+√3)(2−√3) | |
| | √6(√2−√3) | |
|
| =−√6(√2−√3) lub −(2√3−3√2)= |
| | 2−3 | |
| | √3−1 | | (2√3−√2) | | 2*3−√6−2√3+√2 | |
e) |
| /* |
| = |
| = |
| | 2√3+√2 | | (2√3−√2) | | 12−2 | |
6 paź 19:52
kacha: | 4x | | 4x | | 16 | |
| − |
| + |
| = |
| x−2 | | x−4 | | (x−4)(x−2) | |
30 kwi 15:21
Grazyna: 4/p(3)−4
2 kwi 12:46
Grazyna: usuń niewymierność
2 kwi 12:47
Grazyna: kto pomoże obliczyć?
a) (√7+√2)2=
b) (4−√6)2=
c) (2−√11)(2+√11)=
2 kwi 12:57
Grazyna: zamień na ułamek zwykły
a) 0,(6)
b) 0,(26)
c) ((12)3)−3:16
d) (25*2−6)2
2 kwi 13:14