własności logartymów
loko: Wiadomo ,że log3x=−14
oblicz:
a) log3 9x8
b)log3 x481
c)log3 4√3x6
d)log3 273√xx
27 paź 21:05
Eta:
| | 1 | |
a) log39+log3x8 = 2+8log3x = 2+8*(− |
| )=...... |
| | 4 | |
b) log
3x
4−log
381= 4log
3x−4 =....
| | 1 | | 3 | |
c) log3(31/4) + log3(x6)1/4 = |
| + |
| *log3x=.... |
| | 4 | | 2 | |
d) ......... oblicz już samodzielnie
27 paź 21:18
loko: d) zrobiłem ,ale czy możesz rozpisać mi jak otrzymałaś te liczby w c) bo nie mogę do tego dojść
27 paź 21:43
Eta:
4√3x6= (3x
6)
1/4= 3
1/4*(x
6)
1/4 = 3
1/4*x
3/2
| | 1 | | 3 | |
.... = log331/4+ log3x3/2 = |
| + |
| *log3x=... |
| | 4 | | 2 | |
27 paź 21:46