wyznacz przedział w którym istnieje funkcja
student: Wyznacz przedział w którym istnieje funkcja odwrotna do funkcji f(x)=arc tg√x+2 oraz wyznacz
tę funkcję
27 paź 20:46
student: nikt, naprawdę

?
27 paź 23:55
Basia:
no przecież:
x+2≥0 ⇔ x≥ −2
poza tym arctg() jest różnowartościowy więc i rosnący
więc masz
ZW = <arctg0; π2) = <0; π2)
i to jest dziedzina funkcji f−1
y = arctg√x+2
tgy = tg(arctg√x+2)
tgy = √x+2
tg2y = x+2
x = tg2(y) − 2
f−1(x) = tg2(x) − 2 x∊<0;π2)
28 paź 00:02
Basia:
jest: poza tym arctg() jest różnowartościowy więc i rosnący
ma być: poza tym arctg() jest różnowartościowy i rosnący
28 paź 00:05
28 paź 00:45