rownania i nierownosci kwadratowe
qroko: Dane są zbiory A={x:x ∊R ∧ x2≥−x} oraz B={x:x ∊R ⋀√x2+4x+3 >2x+2}
27 paź 20:43
Garth:
Ok.
27 paź 20:46
qroko: wyznacz A i B
27 paź 20:47
Garth:
Wyznaczyc te zbiory, czy ich sume?
W czym tkwi problem?
27 paź 20:49
qroko: no po prostu nie wiem jak

A=R B = R−{1}
tak mi wyszlo , nie umiem tego
27 paź 20:50
Garth:
Zacznijmy od A
Warto rozpoczac od przeczytania, jakie elementy go tworza, tak po prostu, slownie.
Elementami zbioru A sa wszystkie te liczby rzeczywiste spelniajace nierownosc x2 ≥ −x.
Rozwiaz te nierownosc i sprawdz, ktore to liczby.
Analogicznie B.
27 paź 20:54
Basia:
x
2+x≥0
x(x+1)≥0
A = (−
∞;−1>∪<0;+
∞)
√x2+4x+3 > 2x+2
1.
x
2+4x+3 ≥ 0
Δ=16−12 = 4
x∊(−∞;−3>∪<−1;+∞)
i
[
2.
dla każdego x, dla którego 2x+2<0 nierówność jest spełniona, bo
nieujemny (z definicji) pierwiastek > liczby ujemnej
2x+2<0
2x< − 2
x < −1
x∊(−∞,−1)
lub
3.
dla x≥ −1 podnosimy obustronnie do kwadratu
x
2+4x+3 > 4x
2 + 8x + 4
−3x
2 − 4x − 1 > 0
3x
2 + 4x + 1 < 0
Δ=16−12=4
x∊(−1; −13)
]
mamy (1) i [ (2) lub (3) ]
x∊(−∞;−3>∪<−1;+∞)∩[(−∞,−1)∪(−1; −13)] = (−∞;−3>∪(−1;−13) = B
27 paź 20:57
qroko: kurcze naprawde nie wiem
27 paź 21:01
qroko: dałoby radę wytłumaczyć bardziej zbiór B jak zrobiłaś?
27 paź 23:30
Basia: niestety; opisałam już jak potrafiłam

czytaj, analizuj i pytaj o to czego
konkretnie nie rozumiesz
27 paź 23:34