zad
new: dany jest trojkat rownoboczny ABC Punkty P Q R leza na bokach trojkata ABC (po jednym na kazdym
boku)w taki sposob ze kazdy bok Trojkata PQR jest prostopadly do jego boku a)wykaz ze trojkat
PQR jest rownoboczny b)wyznacz stosunek
IARI
−−−−−−
IPQI
6 paź 19:09
new: nie umie nikt?
6 paź 19:32
new: odswiezam
6 paź 19:56
new:
7 paź 07:11
new:
7 paź 15:09
AS:

Kąt 1 = 60
o , kąt 2 = 30
o
Trójkąty RBP , PQC i AQR są podobne bo mają odpowiednie kąty równe.
Wobec tego RB = PC = AQ = x są równe.
| x | | 1 | |
| = cos60o = |
| ⇒ 2*x = a − x ⇒ 3*x = a ⇒ x = a/3 |
| a−x | | 2 | |
| PR | | a | | √3 | | a*√3 | |
| = tg(1) ⇒ b = x*tg(60o) = |
| * |
| = |
| |
| RB | | 3 | | 3 | | 9 | |
| | PQ | | QR | |
Podobnie |
| = tg(1) oraz |
| = tg(1) |
| | PC | | AQ | |
co świadczy że boki PR , PQ i QR są równe,są więc bokami trójkąta równobocznego.
| | a2*√3 | |
Pole trójkąta danego P1 = |
| |
| | 4 | |
| | b2*√3 | | (a*√3 | | √3 | |
Pole trójkąta wpisanego P2 = |
| = |
| )2}* |
| } |
| | 4 | | 9 | | 4 | |
7 paź 17:50
AS: Dokończenie zadania
Zagalopowałem się − pole trójkąta jest niepotrzebne.
| |AR| | | a − x | |
| = |
| = (a − 2a/3)/(a*√3/9) = (a/3)*(9/a√3) = |
| |PQ| | | b | |
7 paź 18:02
new: dzieki AS
7 paź 19:09