funkcja
sara: hej

jak wygląda funkcja:
y=
√sin√x ?
27 paź 20:35
27 paź 20:58
sara: proooooooszę
27 paź 20:58
sara: a jak policzyć dziedzinę tej funkcji?
27 paź 20:59
27 paź 21:00
Basia:
x≥0 (bo √x)
sin√x≥0
2kπ ≤ √x ≤ (2k+1)π k∊C i k≥0
4k2π2 ≤ x ≤ (2k+1)2π2
czyli dziedzina jest sumą przedziałów postaci
<4k2π2; (2k+1)2π2> gdzie k∊C i k≥0
o wykres zapytaj wlaframa
27 paź 21:05
Basia: wolframa oczywiście
27 paź 21:05
sara: dziękuję
27 paź 21:12
PW: | | π2 | | π2 | |
Określona na przedziale [0,π2], f(0)=0=f(π2), f( |
| ) = 1, rosnąca na [0, |
| ], |
| | 4 | | 4 | |
Dalsze fragmenty − na przedziałach [4π
2,9π
2] itd. − podobnie (wartość zero na krańcach,
| | π | | π2 | |
wartość 1 w punkcie x=(2π+ |
| )2=6π2+ |
| itd.). |
| | 2 | | 4 | |
Tyle się da powiedzieć bez rachunku różniczkowego.
27 paź 21:17
PW: O, Basiu, znowu miałem refleks szachisty.
27 paź 21:19