czy ktokolwiek wie jak to zrobic?
Basia 36: określ dziedzinę i oblicz miejsca zerowe funkcji:
a)f(x)=3x+5__
(x−1)(x+7)
____
f(x)=√3−x
27 paź 20:31
olej: a)
f(x)=(3x+5)/[(x−1)(x+7)]
Proste, jeżeli chodzi o dziedzinę to (x−1)(x+7)≠0
x−1≠0 ⋀ x+7≠0
x≠1 ⋀ x≠−7
D: x∊R−{1,−7}
A miejsce zerowe jest wtedy, gdy f(x)=0
f(x)=0 ⇔ (3x+5)/[(x−1)(x+7)]
(3x+5)/[(x−1)(x+7)]=0 ⇔3x+5=0 więc x=−(5/3)
ODP: x=−(5/3) ∊D
b)
f(x)=√3−x
Tym razem dziedzinę wyznaczysz za pomocą działania 3−x≥0
x≤3
D:
x∊(−∞,3>
f(x)=0 ⇔ √3−x=0
√3−x=0 ⇔ 3−x=0
x=3 ∊D
ODP: x=3
27 paź 20:54